Rijnland: de Brits-Canadese Slagorde

Operatie Veritable was een van de grootste geallieerde offensieven sinds de landingen in Normandië in juni 1944. De verovering van het Rijnland was een belangrijk doel dat behaald moest worden voor de laatste fase aan de strijd van het Westfront kon beginnen. Maar welke divisies deden er mee aan de operatie en door wie werden ze aangevoerd? In dit artikel: de geallieerde slagorde voor Operatie Veritable.

Verantwoordelijk voor de uitvoering van Operatie Veritable was de staf van het Canadese 1e Leger onder luitenant-generaal Henry Crerar. Deze bestond normaliter uit het 2e Canadese Korps en het 1e Britse Korps. Maar speciaal voor het offensief in het Rijnland kreeg het de beschikking over het Britse 30e Korps, dat onder leiding stond van luitenant-generaal Brian Horrocks. Dit legerkorps werd voor Veritable uitgebreid met twee Canadese divisies en beschikte in de 1e fase van het offensief over vijf divisies die zij-aan-zij optrokken:

Deze divisies werden ingezet tijdens de initiële aanval op de Duitse linies. In het geval van een doorbraak stonden de volgende divisies klaar om hier optimaal van te profiteren. Zij zouden dan de uitgeputte voorste divisies aflossen en doorstoten naar het vlakke terrein ten zuiden van Goch.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s