31. De Brug van Remagen

In maart 1945 hadden de westerlijke geallieerden een enorme meevaller te pakken. Door het doortastende optreden van de soldaten van de Amerikaanse 9e Pantserdivisie viel de Ludendorffbrug over de Rijn bij Remagen ongeschonden in geallieerde handen. De Duitsers probeerden in de dagen erna met alle middelen de brug te vernietigen, maar tevergeefs. Eind maart, begin april vormde het bruggenhoofd bij Remagen de springplank voor het laatste grote geallieerde offensief aan het Westfront; de operatie om het Ruhrgebied te omsingelen.

Kaart van Operatie Lumberjack. Dit Amerikaanse offensief leidde tot de inname van de brug bij Remagen.
De Ludendorffbrug in Remagen. De brug werd tussen 1916 en 1919 gebouwd op aandringen van haar naamgever, de Duitse generaal Erich Ludendorff. Het doel was om de aanvoer van troepen over de Rijn richting het front in Frankrijk sneller te laten verlopen.
Luitenant Karl Timmermann, commandant van A-Compagnie, 27e Pantserinfanteriebataljon. Deze eenheid slaagde erin de brug te veroveren.
Majoor Hans Scheller. Hij gaf veel te laat opdracht om de brug op te blazen. Voor deze fout werd hij op bevel van Hitler gefusilleerd.
Een kunstwerk dat de aanvallen door straaljagers op de brug laat zien. Ondanks talloze luchtaanvallern, bleef de brug staan.
Een ander wapen dat de Duitsers gebruikten om de brug te vernietigen was de Karl-Gerät (040/041), een super zware mortier met 540 mm kaliber.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s