30. U47 in Scapa Flow

In de nacht van 14 op 15 oktober voer de U-boot U47 het hol van de leeuw binnen, de Britse marinebasis Scapa Flow. Haar commandant, kapitein-luitenant-ter-zee Günther Prien had opdracht gekregen dood en verderf te zaaien juist waar de vijand zich veilig voelde. Wat alle schijn heeft van een zelfmoordmissie, eindigde voor de Duitsers met een groot succes en voor de Britten met een dodelijke afloop.

De marinebasis Scapa Flow. Vanaf 1904 werd de Britse vloot in deze basis gestationeerd om de Duitse marine beter in de gaten te kunnen houden. De basis werd in 1956 gesloten en vormt anno 2020 een gewilde duikplek voor toeristen.
Kapitein-luitenant-ter-zee Günther Prien. In totaal zou Prien met zijn U47 tien patrouilles uitvoeren en 162,769 ton aan schepen tot zinken brengen. In de vroege ochtend van 8 maart 1941 kwam Prien om toen de onderzeeboot werd geraakt door dieptebommen.
De U47 was een Type VIIB onderzeeboot. Zij werd op 17 december 1938 in dienst genomen. In de tien patrouilles die zij ondernam, wist zij 31 vijandelijke schepen tot zinken te brengen. Op 8 maart 1941 werd zij, samen met haar bemanning, zelf tot zinken gebracht.
De HMS Royal Oak was een slagschip van de Revengeklasse. Zij werd op 1 mei 1916 in dienst genomen en nam deel aan de Slag bij Jutland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s