29. Operatie Seelöwe

In juli 1940 gaf Adolf Hitler opdracht om te beginnen met de voorbereidingen op een invasie van Engeland, dat de codenaam Unternehmen Seelöwe kreeg. Dat vormde het startsein voor een koortsachtige activiteit bij zowel Kriegsmarine als landmacht. Voor beide krijgsmachtdelen was het voorbereiden van een amfibische invasie op zo’n grote schaal volledig nieuw en er moesten veel problemen opgelost worden om deze onderneming mogelijk te maken. Honderden binnenvaartschepen werden omgebouwd en bij de landmacht ontwikkelde men speciale, amfibische tanks. Uiteindelijk was dit alles voor niks. In september besloot Hitler de invasie af te blazen en zich te focussen op de aanstaande invasie van de Sovjet-Unie.

In deze aflevering van de podcast bespreek ik de mogelijkheden en onmogelijkheden van zowel de Britse als Duitse strijdkrachten. Ook fantaseer ik over een mogelijk verloop van Operatie Seelöwe.

Een kaart van het Duitse operatieplan voor een invasie van Engeland.
Omgebouwde binnenvaartschepen liggen klaar in Wilhelmshaven.
Ter voorbereiding op Operatie Seelöwe werd er veel geoefend op het uitvoeren van een amfibische aanval, een soort operatie waar de Wehrmacht amper ervaring mee had.
Duitse troepen oefenen het aan land brengen van voertuigen.
Twee Engelse soldaten houden de wacht bij de kust.

Een gedachte over “29. Operatie Seelöwe

  1. dmitririgo

    Volgens mij was 1088 niet de laatste keer dat buitenlandse troepen een voet hadden gezet op Engels grond. En eigenlijk ook niet de laatste keer dat zij succesvol zijn binnengevallen.

    Gr,

    Harco

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s